In M.Of. nr. 497 din data de 19 iulie 2010 a fost publicata Legea nr. 161/2010 pentru modificarea art. 84 din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului si a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori.
REZILIEREA CONTRACTULUI
Potrivit noii reglementari, dreptul consumatorului la rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept. Totodata, se prevede faptul ca drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale.
CLAUZE ABUZIVE
Legea modifica si Lista cuprinzand clauzele considerate ca fiind abuzive. Astfel, sunt considerate clauze abuzive, printre altele, acele prevederi contractuale care restrang sau anuleaza dreptul consumatorului de a denunta sau de a rezilia unilateral contractul, in cazurile in care:
- comerciantul a modificat unilateral clauzele prevazute la lit. e) din Lista, respectiv prevederile contractuale care dau dreptul comerciantului sa modifice unilateral, fara acordul consumatorului, clauzele privind caracteristicile produselor si serviciilor care urmeaza sa fie furnizate sau termenul de livrare a unui produs ori termenul de executare a unui serviciu;
- comerciantul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale;
- comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale.