In M.Of. nr. 574 din data de 1 august 2014 a fost publicata Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica.
Noua reglementare are ca scop crearea cadrului legal pentru elaborarea si aplicarea politicii nationale in domeniul eficientei energetice in vederea atingerii obiectivului national de crestere a eficientei energetice.
Din punct de vedere al intinderii aplicabilitatii legii, masurile de politica in domeniul eficientei energetice se vor aplica pe intreg lantul de resurse primare, producere, distributie, furnizare, transport si consum final. Din punct de vedere al rezultatelor obtinute prin aplicarea Legii, pana in anul 2020 s-a stabilit o tinta nationala indicativa de reducere a consumului de energie cu 19%.
Legea reglementeaza, printre altele:
- achizitiile efectuate de organismele publice;
- obligatiile operatorilor economici;
- obligatiile autoritatilor administratiei publice locale;
- sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor Legii;
- dispozitii finale.
ACHIZITIILE EFECTUATE DE ORGANISMELE PUBLICE
Administratiile publice centrale vor achizitiona doar produse, servicii, lucrari sau cladiri cu performante inalte de eficienta energetica, in masura in care aceasta achizitie corespunde cerintelor de eficacitate a costurilor, fezabilitate economica, viabilitate sporita, conformitate tehnica, precum si unui nivel suficient de concurenta.
Aceasta obligatie se aplica:
- contractelor de achizitii de produse, servicii, lucrari sau cladiri de catre administratiile publice centrale;
- in cazul contractelor fortelor armate, numai in masura in care aplicarea sa nu genereaza un conflict cu natura si obiectivul principal ale activitatilor fortelor armate.
Obligatia nu se aplica contractelor de furnizare a echipamentului militar definite in Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind coordonarea procedurilor privind atribuirea anumitor contracte de lucrari, de furnizare de bunuri si de prestare de servicii de catre autoritatile sau entitatile contractante in domeniile apararii si securitatii.
Totodata, atunci cand un organism public achizitioneaza un pachet de produse reglementat in ansamblu de un act delegat adoptat in temeiul Directivei 2010/30/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 mai 2010 privind indicarea, prin etichetare si informatii standard despre produs, a consumului de energie si de alte resurse al produselor cu impact energetic, acesta poate solicita ca eficienta energetica totala sa aiba prioritate asupra eficientei energetice a produselor individuale din pachetul respectiv prin achizitionarea pachetului de produse care respecta criteriul apartenentei la cea mai inalta clasa de eficienta energetica.
OBLIGATIILE OPERATORILOR ECONOMICI
Operatorii economici care consuma anual o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol au obligatia:
- sa efectueze o data la 4 ani un audit energetic pe intregul contur de consum energetic; auditul este elaborat de o persoana fizica sau juridica autorizata in conditiile legii si sta la baza stabilirii si aplicarii masurilor de imbunatatire a eficientei energetice;
- sa intocmeasca programe de imbunatatire a eficientei energetice care includ masuri pe termen scurt, mediu si lung;
- sa numeasca un manager energetic, atestat de Departamentul pentru Eficienta Energetica, conform legislatiei in vigoare sau sa incheie un contract de management energetic cu o persoana fizica atestata de Departamentul pentru Eficienta Energetica care are statut de persoana fizica autorizata, sau o persoana juridica prestatoare de servicii energetice agreata in conditiile legii.
In cazul operatorilor economici care detin subunitati consumatoare a mai mult de 1.000 tone echivalent petrol (sucursale, puncte de lucru, precum si alte sedii secundare) amplasate in mai multe puncte geografice, care nu sunt legate direct prin functionalitate sau retele energetice, fiecare subunitate situata intr-un punct geografic diferit de al celorlalte subunitati este considerata din punctul de vedere al obligatiilor ce ii revin ca unitate independenta. Acestor unitati independente le sunt aplicabile obligatiile mai sus enumerate.
Operatorii economici care consuma anual o cantitate de energie sub 1.000 tone echivalent petrol pe an, cu exceptia IMM-urilor, sunt obligati sa intocmeasca la fiecare 4 ani un audit energetic realizat de o persoana fizica sau juridica autorizata in conditiile legii si care sta la baza stabilirii si aplicarii masurilor de imbunatatire a eficientei energetice.
Operatorii economici care nu au realizat audituri energetice pana la data intrarii in vigoare a Legii sunt obligati sa le realizeze pana la 5 decembrie 2015.
Operatorii economici care consuma anual o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol si care pun in aplicare un sistem de management al energiei sau al mediului, certificat de catre un organism independent in conformitate cu standardele europene sau internationale relevante, sunt exceptati de la elaborarea unui audit energetic odata la 4 ani.
OBLIGATIILE AUTORITATILOR ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE
Autoritatile administratiei publice locale din localitatile cu o populatie mai mare de 5.000 de locuitori au obligatia sa intocmeasca programe de imbunatatire a eficientei energetice in care includ masuri pe termen scurt si masuri pe termen de 3-6 ani.
Autoritatile administratiei publice locale din localitatile cu o populatie mai mare de 20.000 de locuitori au obligatia:
- sa intocmeasca programe de imbunatatire a eficientei energetice in care includ masuri pe termen scurt si masuri pe termen de 3-6 ani;
- sa numeasca un manager energetic, atestat conform legislatiei in vigoare, sau sa incheie un contract de management energetic cu o persoana fizica atestata in conditiile legii sau cu o persoana juridica prestatoare de servicii energetice agreata in conditiile legii.
SANCTIUNI
Nerespectarea anumitor prevederi ale Legii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi ale caror limite variaza de la 1.000 de lei pana la 200.000 de lei.
DISPOZITII FINALE
Pentru aplicarea unitara a prevederilor Legii, Departamentul pentru Energie si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pot emite instructiuni, pentru domeniile specifice, care se aproba prin ordine ale ministrilor si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Prevederile Legii se completeaza cu prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor si ale H.G. nr. 219/2007 privind promovarea cogenerarii bazate pe cererea de energie termica utila.
La data intrarii in vigoare a Legii se abroga O.G. nr. 22/2008 privind eficienta energetica si promovarea utilizarii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 628 din 29 august 2008, cu modificarile ulterioare.