In M.Of. nr. 411 din data de 31 mai 2017 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 337/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei (Normele metodologice).

Normele metodologice reglementeaza modalitatea de aplicare a Legii nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale (Legea).

Principalele elemente de noutate vizeaza aspecte precum:

  • declaratia privind detasarea transnationala a salariatilor;
  • raspunderea contraventionala.

Suplimentar acestor aspecte, Normele metodologice contin prevederi si cu privire la elementele faptice caracteristice unei detasari transnationale pe care inspectoratele teritoriale de munca le pot evalua, aplicarea de catre autoritatile competente a sanctiunilor financiar administrative intreprinderilor din Romania, actiunile de control ale inspectorilor de munca, etc.

DECLARATIA PRIVIND DETASAREA TRANSNATIONALA A SALARIATILOR

Intreprinderile care detaseaza salariati pe teritoriul Romaniei au obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa se desfasoare activitatea o declaratie privind detasarea transnationala a salariatilor, in limba romana, cu minimum o zi lucratoare inaintea inceperii activitatii. O copie a acestei declaratii se va transmite inclusiv beneficiarului prestarii de servicii.

Modelul declaratiei este prevazut in anexa la Normele metodologice si cuprinde, in principal, urmatoarele elemente:

  • institutia destinatara (inspectoratul teritorial de munca);
  • identitatea intreprinderii care detaseaza;
  • numarul anticipat de salariati detasati;
  • datele de identificare ale salariatilor detasati;
  • durata anticipata si datele preconizate de incepere si de incheiere a detasarii;
  • adresa (adresele) locului de munca;
  • natura serviciilor care justifica detasarea transnationala, respectiv scopul detasarii.

RASPUNDEREA CONTRAVENTIONALA

Potrivit Normelor metodologice se sanctioneaza, inter alia:

  • netransmiterea catre inspectoratul teritorial de munca a declaratiei privind detasarea transnationala a salariatilor;
  • transmiterea de date eronate in cuprinsul declaratiei privind detasarea transnationala a salariatilor;
  • refuzul beneficiarilor prestarii de servicii de a prezenta inspectorilor de munca contractul de prestari servicii incheiat cu intreprinderea stabilita pe teritoriul altui stat membru sau Confederatiei Elvetiene.

Amenzile contraventionale care pot fi aplicate de catre inspectorii de munca sunt intre 3.000 RON si 9.000 RON.

Similar articles

New amendments of the public procurement law (Text in Romanian)

In M.Of. nr. 483 din data de 24 mai 2024 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2024 pentru modificarea si abrogarea unor prevederi din acte normative in domeniul achizitiilor publice si achizitiilor sectoriale (OUG nr. 52/2024). Modificarile vizeaza, asadar,  inclusiv Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice (Legea nr. 98/2016), in scopul asigurarii …

Read article

New thresholds for public procurement and concessions (Text in Romanian)

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L din data de 16 noiembrie 2023 au fost publicate Regulamentele delegate (UE) nr. 2023/2495, nr. 2023/2496, nr. 2023/2497 si nr. 2023/2510 ale Comisiei Europene de modificare a Directivelor 2014/23/UE, 2014/24/UE, 2014/25/UE si 2009/81/CE, ale Parlamentului European si ale Consiliului, in ceea ce priveste pragurile de aplicare pentru …

Read article