Potrivit unor comunicate de presa publicate la data de 5 mai 2010, Comisia Europeana a actionat pentru a se asigura ca normele UE privind achizitiile publice – cheltuirea banilor publici de catre autoritatile publice – sunt respectate in Germania, Olanda si Cehia.

In acelasi timp, Comisia a decis sa inchida procedura demarata impotriva Regatului Unit cu privire la atribuirea unui contract de catre Consiliul orasului York referitor la dezvoltarea imobiliara a unei regiuni cunoscute drept ”Osbaldwick”.

1. Germania – acces echitabil la contractul de eliminare a deseurilor in Nordsachsen

Comisia este preocupata de faptul ca Germania nu si-a indeplinit obligatiile prin faptul ca nu a organizat o noua procedura de atribuire pentru un contract de eliminare a deseurilor in fostul district Delitzsch, in prezent districtul Nordsachsen, in ciuda modificarilor contractuale substantiale. Normele privind achizitiile publice au drept scop asigurea concurentei loiale in ceea ce priveste contractele publice atribuite in UE, creandu-se astfel oportunitati pentru intreprinderile europene si asigurandu-se cea mai eficienta utilizare a banilor publici. Daca aceste norme nu sunt aplicate in mod corespunzator apare riscul inchiderii pietei si al risipirii banilor publici. Solicitarea Comisiei adresata Germaniei imbraca forma unui aviz motivat. Daca Germania nu raspunde in mod satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie.

In conformitate cu jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, este necesara organizarea unei noi proceduri de atribuire a unui contract de achizitie publica in ipoteza in care acesta comporta modificari esentiale fata de forma avuta initial.

In speta, fostul district Delitzsch, in prezent districtul Nordsachsen, a incheiat in 1992 un contract de eliminare a deseurilor cu o intreprindere mixta, constituita din district (55%) si un partener privat (45%). In 2005, partile au modificat contractul, renuntand la dreptul de a-l denunta pana in 2025. In 2006, partenerul privat initial al entitatii mixte a fost inlocuit cu o alta firma privata. In niciun moment nu a fost organizata o noua procedura de atribuire.

Contractul initial nu trebuia atribuit printr-o procedura intrucat a fost incheiat inainte de intrarea in vigoare a Directivei Europene 92/50/CEE privind achizitiile publice. Cu toate acestea, renuntarea la dreptul de a denunta contractul, precum si selectarea unui nou partener privat, constituie modificari esentiale ale contractului. Aceste modificari trebuiau considerate ca fiind o noua atribuire pentru care este obligatorie respectarea procedurilor prevazute de directivele in vigoare ale UE privind achizitiile publice.

Modificarea termenilor si conditiilor esentiale ale unui contract de achizitie publica fara a oferi posibilitatea altor operatori economici de a concura pentru acel contract implica un risc serios de denaturare a concurentei, descurajand potentiali noi ofertanti si irosind banii contribuabililor.

Prin urmare, Comisia, sesizata fiind cu privire la cele de mai sus, a cerut Germaniei prin notificari formale trimise in februarie si noiembrie 2009 sa comenteze cu privire la aceasta situatie. Intrucat nu a fost furnizat un raspuns satisfacator, Comisia a decis sa initieze a doua etapa a procedurii de “infringement” prin emiterea unui aviz motivat.

2. Olanda – atribuirea unui contract pentru furnizarea si gestionarea aparatelor de cafea in provincia Noord-Holland

Comisia a decis sa sesizeze Curtea de Justitie cu privire la Olanda, in legatura cu atribuirea unui contract public pentru furnizarea si gestionarea aparatelor de cafea de catre provincia Noord-Holland. Comisia este ingrijorata de faptul ca Olanda nu si-a indeplinit obligatiile ce ii revin in conformitate cu normele europene privind achizitiile publice. In noiembrie 2009 Comisia a trimis un aviz motivat Olandei prin care i-a solicitat sa se conformeze legislatiei UE. Deoarece nu a primit un raspuns satisfacator, Comisia a decis sa sesizeze Curtea.

Provincia Noord-Holland a atribuit contractul de achizitie publica pentru furnizarea si gestionarea aparatelor de cafea printr-o procedura de licitatie deschisa. Comisia a fost informata cu privire la situatia respectiva printr-o plangere si a demarat o investigatie in aceasta privinta. Comisia opineaza in sensul ca procedura de atribuire nu a respectat normele europene privind achizitiile publice, in special cele referitoare la specificatiile tehnice, criteriile de selectie si criteriile de atribuire.

Cu privire la specificatiile tehnice, provincia a solicitat ofertantilor sa furnizeze ceai si cafea avand doua marci specifice. Aceasta cerinta incalca normele privind achizitiile publice intrucat reprezinta o discriminare a anumitor ofertanti. Desi provincia a declarat ca va accepta marci similare, aceasta nu a specificat criteriile esentiale in functie de care se apreciaza similitudinea, incalcandu-se in acest mod principiul transparentei procedurii de atribuire.

In ceea ce priveste selectarea ofertantilor, provincia le-a solicitat, printre altele, sa indice masurile luate pentru a face piata cafelei mai sustenabila si modul in care acestia contribuie la o productie de cafea sanatoasa din punct de vedere social, economic si al protectiei mediului. Cu toate acestea, scopul unor astfel de criterii nu consta in demonstrarea de catre ofertanti a capacitatii tehnice si profesionale a acestora, asa cum impun normele UE privind achizitiile publice, ci mai degraba de a informa autoritatea contractanta despre politica generala comerciala a ofertantilor. De asemenea, nu era clar in ce mod si in functie de ce criterii provincia va evalua informatiile prezentate de ofertanti, aceasta situatie fiind de natura sa aduca atingere transparentei procedurii de atribuire.

In fine, provincia a incalcat si regulile privind criteriile de atribuire. S-a utilizat un criteriu potrivit caruia se acorda puncte suplimentare pentru operatorii economici care oferteaza ingrediente (zahar, lapte) ce au o marca specifica sau similara. Comisia considera ca o autoritate contractanta nu poate utiliza un astfel de criteriu, de vreme ce o marca in sine nu constituie un criteriu adecvat pentru a identifica oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Faptul ca provincia nu a precizat niciun criteriu esential in acest sens conduce la o alta incalcare a principiului transparentei.

Atribuirea contractelor publice intr-un mod nelegal duce la denaturarea concurentei, discriminarea ofertelor operatorilor economici si irosirea banilor contribuabililor. In aceste conditii, exista riscul ca autoritatile publice sa nu selecteze cea mai buna oferta si, prin urmare sa nu obtina cea mai buna valoare pentru banii cheltuiti.

3. Cehia – respectarea legislatiei achizitiilor publice in ceea ce priveste achizitia aeronavelor militare

Comisia Europeana a actionat in scopul asigurarii accesului la contractele de achizitie publica, solicitand Republicii Cehe sa isi respecte obligatiile de a atribui contractele publice de furnizare in baza unor proceduri de atribuire. Comisia este ingrijorata din cauza faptului ca Republica Ceha a incalcat normele impuse de Uniunea Europeana in materia achizitiilor publice neasigurand accesul operatorilor economici din toate statele membre UE la un contract pentru achizitia a 4 aeronave de transport militar. Aceste norme sunt menite sa asigure concurenta loiala in ceea ce priveste contractele publice in Europa, creand astfel ocazii favorabile companiilor europene si, in acelasi timp, asigurand cea mai buna valoare pentru banul public. Daca acestea nu sunt implementate in mod corespunzator, exista riscul de inchidere a pietei si de risipa/pierdere a banului public. Solicitarea Comisiei catre Republica Ceha ia forma unei opinii motivate. In masura in care autoritatile nationale nu raspund in mod satisfacator intr-un interval de 2 luni, Comisia ar putea sesiza Curtea de Justitie cu privire la aceste incalcari.

Potrivit Directivei europene 2004/18/EC in materia achizitiilor publice, contractele publice se atribuie in temeiul unei proceduri organizate la nivelul UE. Cu toate acestea, Directiva prevede o exceptie de la aceasta obligatie in situatiile in care autoritatea contractanta cumpara material militar specific, iar o procedura de atribuire ar putea periclita interesele de securitate ale statului membru respectiv.

In aprilie 2008, Ministerul de Aparare ceh a atribuit in mod direct un contract de achizitie publica in valoare de 132 milioane euro pentru cumpararea a patru aeronave de transport militar CASA-295M fara a organiza o procedura de atribuire in acest sens. Autoritatile cehe au considerat ca nu este necesara organizarea niciunei proceduri de atribuire de vreme ce aeronavele vor fi utilizate pentru misiunile militare ale Republicii Cehe, de pilda, pentru protectia intereselor de securitate a statului.

Pe de alta parte, un stat membru poate alege sa nu organizeze aceasta procedura numai daca procedura ca atare ar putea reprezenta un risc pentru interesele de securitate ale acestuia. In viziunea Comisiei, Republica Ceha a impiedicat desfasurarea unei proceduri de atribuire corespunzatoare si este posibil sa fi irosit banii contribuabililor prin faptul ca nu a solicitat si alte oferte concurente. Intrucat nu a fost prezentat un raspuns satisfacator cu privire la motivul pentru care organizarea unei proceduri de atribuire ar prezenta un risc pentru protectia intereselor de securitate nationala ale Republicii Cehe, Comisia a decis sa treaca la a doua etapa a procedurii de infringement prin emiterea unei opinii motivate.

4. Marea Britanie – inchiderea procedurii de infringement impotriva Regatului Unit in ceea ce priveste un contract de dezvoltare imobiliara din York

Comisia Europeana a decis sa inchida procedura demarata impotriva Regatului Unit cu privire la atribuirea unui contract de catre Consiliul orasului York referitor la dezvoltarea imobiliara a unei regiuni cunoscute drept ”Osbaldwick”. Contractul initial nu a respectat normele comunitare privind achizitiile publice, respectiv, nu a fost organizata o procedura de atribuire la nivel comunitar, iar anumitor companii li s-a restrictionat dreptul de a oferta. Comisia a declansat procedurile legale impotriva Regatului Unit in scopul analizarii contractului. In prezent, autoritatile responsabile au recunoscut nevoia de a respecta normele UE si au organizat din nou, in mod corespunzator, o procedura de atribuire. Contribuabilii pot fi acum siguri ca acest contract va fi atribuit companiei ce ofera cea mai buna valoare pentru bani, in timp ce companiile din statele membre sunt libere sa oferteze pentru acest important proiect.

In 2002 Consiliul orasului York a atribuit in mod direct un contract pentru dezvoltarea imobiliara a unei regiuni cunoscute drept ”Osbaldwick” unei fundatii de locuinte din Regatul Unit. Contractul in discutie era un contract de concesiune de lucrari – in care concedentul este remunerat in parte prin acordarea unui drept de exploatare a ansamblului rezidential dupa ce acesta a fost construit. Potrivit normelor UE in materia achizitiilor publice, un astfel de contract ar fi trebuit atribuit prin organizarea unei proceduri de atribuire.

Dupa ce Comisia a solicitat Regatului Unit in mod formal sa modifice procedurile (sub forma unui aviz motivat, potrivit procedurilor de infringement – a se vedea IP/09/1000), autoritatile britanice au luat masurile corespunzatoare in vederea organizarii unei noi proceduri de atribuire. Aceasta inseamna ca proiectul nu va fi realizat in baza contractului de concesiune initial, ci va fi executat in patru etape distincte. Regatul Unit si-a luat angajamentul ca pentru fiecare etapa de constructie contractul sa fie atribuit in baza unei proceduri de atribuire distincte, accesibile si transparente, in deplina conformitate cu legislatia UE. Astfel, se vor crea oportunitati comerciale atractive pentru o gama larga de antreprenori interesati, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra cresterii economice si relatiilor de munca din acest sector.

In plus, Regatul Unit a adoptat masuri menite sa asigure ca astfel de probleme nu se vor repeta si in proiecte viitoare. In acest scop, s-au publicat ghiduri cu privire la modul de aplicare a normelor in materia achizitiilor publice in ceea ce priveste atribuirea contractelor de concesiune de lucrari pentru dezvoltare imobiliara. Se garanteaza astfel, in mod suplimentar, faptul ca, pe viitor, autoritatile contractante din Marea Britanie vor respecta normele UE in acest domeniu.

Despre achizitii publice

Achizitiile publice vizeaza modul in care autoritatile contractante cheltuiesc banii publici. Domeniul acopera achizitiile de orice fel, de la cafea la sisteme pentru computer, uzine de apa reziduala, constructia de nave sau servicii de consultanta. Totalitatea achizitiilor publice realizate in cadrul UE este estimata la aproximativ 17% din PIB-ul Uniunii. Procedurile de atribuire deschise si transparente, obligatorii potrivit reglementarilor UE in materia achizitiilor publice, presupun un nivel concurential ridicat, o protectie mai eficienta impotriva coruptiei, precum si servicii mai bune si mai eficiente pentru contribuabili.

Despre procedurile de “infringement”

In temeiul articolului 258 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene(TFUE), Comisia Europeana are competenta de a actiona in justitie – procedura de “infringement” -impotriva unui Stat Membru care nu isi respecta obligatiile ce ii revin in conformitate cu normele UE. Aceasta procedura cuprinde trei etape. Prima etapa consta in faptul ca Statul Membru primeste o notificare formala si are la dispozitie doua luni pentru a formula un raspuns. In cazul in care Statele Membre nu respecta in integralitate legislatia UE, Comisia poate trimite un aviz motivat. Din nou, Statul Membru are la dispozitie doua luni pentru a raspunde. Daca nu primeste un raspuns satisfacator, Comisia poate sa sesizeze Curtea de Justitie din Luxemburg. Comisia are dreptul de a solicita, de asemenea, aplicarea unei amenzi statului respectiv in ipoteza in care acesta nu se conformeaza deciziei Curtii.

Sursa: http://europa.eu/rapid/showInformation.do?pageName=recentPressReleases&guiLanguage=en

Similar articles

Confidențialitate vs. transparență și termenul de contestare în achiziții publice. Armistițiul CJUE (Text in Romanian)

Iulia Vass Alexandra Mititelu   Prin Hotărârea din data de 17 noiembrie 2022 pronunțată în Cauza C-54/21, Curtea de la Luxemburg a antamat o problemă spinoasă în materia remediilor în achiziții publice – conflictul juridic dintre obligația respectării confidențialității ofertelor, pe de o parte, și obligația de a asigura transparența procedurilor, prin acordarea accesului la …

Read article

New amendments of the public procurement remedies law (Text in Romanian)

In M.Of. nr. 697 din data de 12 iulie 2022 a fost publicata Legea nr. 208/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, Legii nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, precum si a Legii nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac …

Read article