In M.Of. nr. 805 din data de 25 noiembrie 2009 a fost publicat Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale nr. 1730/2009 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea prevederilor cap. IV “Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare” din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
Instructiunile astfel aprobate se refera la:
- beneficiarii dreptului la pensie;
- elemente ale cumulului;
- obligatiile pensionarilor cumularzi;
- obligatiile angajatorilor.
Beneficiarii dreptului la pensie
Prin instructiuni s-au stabilit categoriile de beneficiari ai dreptului la pensie apartinand sistemului public de pensii si sitemelor neintegrate sistemului public care prezinta interes sub aspectul cumulului pensiei cu salariul.
Astfel, din categoria beneficiarilor dreptului apartinand sistemului public de pensii fac parte:
- beneficiarii pensiei pentru limita de varsta;
- beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
- beneficiarii pensiei de urmas care pot realiza venituri din activitati profesionale, potrivit legii.
Totodata, prin beneficiarii dreptului la pensie apartinand sistemelor neintegrate sistemului public de pensii se intelege:
- pensionarii proveniti din cadre militare si functionari publici cu statut special din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale:
- beneficiarii pensiei de serviciu pentru limita de varsta;
- beneficiarii pensiei de serviciu anticipata;
- beneficiarii pensiei de serviciu anticipata partiala;
- beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
- beneficiarii pensiei de urmas, potrivit legii;
- beneficiarii pensiei din sistemul de asigurari sociale al avocatilor:
- beneficiarii pensiei pentru limita de varsta;
- beneficiarii pensiei de retragere definitiva din profesie;
- beneficiarii pensiei de retragere anticipata definitiva din profesie;
- beneficiarii pensiei de urmas;
- beneficiarii categoriilor de pensii din sistemele proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege (e.g.: Biserica RomanoCatolica, Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania, Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din Romania, Uniunea Penticostala – Biserica lui Dumnezeu Apostolica din Romania etc.).
Elemente ale cumulului
Pensia va putea fi cumulata cu veniturile salariale in situatia in care pensia neta are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat la care se raporteaza cuantumul pensiei nete este cel stabilit anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Salariul mediu brut pentru anul 2009 este de 1.693 lei.
La determinarea pensiei nete nu se au in vedere indemnizatiile cu caracter necontributiv acordate in baza legilor speciale, pensia I.O.V.R., indemnizatia de insotitor platita pensionarilor pentru limita de varsta care, conform legii, provin din pensionari incadrati in gradul I de invaliditate, indemnizatiile acordate nevazatorilor si persoanelor cu handicap si nici sumele acordate cu titlu de drepturi restante.
Persoanele care dupa data intrarii in vigoare a cap. IV din Legea nr. 329/2009 vor fi in situatia de a cumula pensia cu salariul sunt supuse acelorasi reglementari ca si persoanele care la aceasta data sunt in situatie de cumul. Pentru acestia, termenul de depunere a optiunii la angajator se stabileste la data angajarii, in cazul persoanei care are calitatea de pensionar si in 15 zile de la data incasarii primei pensii, in cazul persoanei care are calitatea de salariat.
Obligatiile pensionarilor cumularzi
Instructiunile stabilesc obligatia pensionarilor de a depune la angajatorurmatoarele documente:
- declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte cate pensii incaseaza si de la care sistem de pensii;
- cuponul/talonul de pensie corespunzator lunii in care se exprima optiunea sau, dupa caz, adeverinta eliberata de casa/casele de pensii in evidenta careia/carora se afla pensionarul, din care sa rezulte cuantumul pensiei nete pentru luna in care, conform legii, acesta este obligat sa isi exprime optiunea; adeverinta se solicita casei/caselor de pensii in situatia in care pensionarul nu este in posesia cuponului/talonului de pensie;
- declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca pensionarulopteaza pentru suspendarea platii pensiei sau pentru incetarea activitatii, in doua exemplare.
In lipsa declaratiei de optiune intre suspendarea platii pensiei siincetarea activitatii, operatiunea de suspendare nu poate fi efectuata de catre casele de pensii.
Decizia privind suspendarea platii pensiei, emisa de catre casa de pensii, se comunica pensionarului si angajatorului in termen de 5 zile de la data emiterii.
Obligatiile angajatorilor
In situatia in care pensionarul opteaza pentru suspendarea platii pensiei/pensiilor, angajatorul are obligatia ca, pana pe data de 4 a lunii urmatoare celei in care a fost exprimata optiunea, sa depuna la casele de pensii care efectueaza plata o adresa din care sa rezulte situatia pensionarului, insotita de declaratia de optiune, in doua exemplare.
In situatia in care pensionarul nu depune in termenul prevazut de lege declaratia de optiune, angajatorul este obligat sa constate existenta cauzei de incetare de drept a raporturilor de munca stabilite in baza contractului individual de munca sau a actului de numire in functie, precum si a raporturilor de serviciu.
In termen de 15 zile de la constatare, angajatorul, respectiv inspectoratul teritorial de munca, au obligatia de a informa casa de pensii competenta cu privire la cazurile de cumul al pensiei cu salariul cu incalcarea legii, in vederea recuperarii sumelor incasate necuvenit cu titlu de pensie.
Modelul declaratiei de optiune, precum si modelul adresei ce se inainteaza de catre angajator caselor de pensii si/sau inspectoratului teritorial de munca sunt prevazute in anexele la Instructiuni.