In M.Of. nr. 484 din data de 2 iulie 2015 a fost publicata Legea nr. 177/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii.
Principalele modificari ale Legii vizeaza, inter alia, urmatoarele:
- domeniul de aplicare;
- sistemul calitatii in constructii;
- obligatiile si raspunderea proiectantilor;
- obligatii si raspunderi comune;
- sanctiuni;
- taxa datorata Inspectoratului de Stat in Constructii.
Legea va intra in vigoare in termen de 60 zile de la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, cu exceptia noilor cerinte fundamentale pentru obtinerea unor constructii de calitate (e.g. utilizarea sustenabila a resurselor naturale) si a obligatiei proiectantilor si specialistilor atestati tehnico-profesional sau autorizati, implicati in procesul de asigurare a cerintelor fundamentale amintite, de a incheia asigurari de raspundere civila profesionala, care vor intra in vigoare in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a Legii.
DOMENIUL DE APLICARE
O prima modificare importanta a Legii vizeaza domeniul de aplicare a acesteia. Spre deosebire de vechea reglementare, cladirile pentru locuinte cu parter si parter plus un etaj si anexele gospodaresti situate in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, precum si constructiile provizorii intra sub incidenta Legii privind calitatea in constructii, nemaifiind exceptate.
SISTEMUL CALITATII IN CONSTRUCTII
Legea instituie o serie de prevederi menite sa asigure realizarea si mentinerea cerintelor fundamentale pentru obtinerea unor constructii de calitate.
Se introduce o noua restrictie, mult mai clara, in ceea ce priveste verificarea proiectelor pentru executia constructiilor. Astfel, verificatorul de proiect atestat nu poate verifica si stampila proiectele intocmite de el, proiectele la a căror elaborare a participat sau proiectele pentru care, in calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiză tehnica.
Referitor la cartea tehnica a constructiei, Legea aduce urmatoarele clarificari:
- cartea tehnica a constructiei cuprinde documentatia privind proiectarea, documentatia privind executia, documentatia privind receptia si documentatia privind urmarirea comportarii in exploatare si interventii asupra constructiei;
- cartea tehnica a constructiei se intocmeste prin grija investitorului si se preda proprietarului constructiei, astfel: documentatia privind proiectarea si documentatia privind executia, la receptia la terminarea lucrarilor, iar documentatia privind receptia, precum si documentatia privind urmarirea comportarii in exploatare si interventii asupra constructiei la receptia finala a lucrarilor de constructii.
Legea prevede expres ca expertiza tehnica este obligatorie pentru toate interventiile la constructiile existente, precum: lucrarile de construire, reconstruire, sprijinire provizorie a elementelor avariate, desfiintare partiala, consolidare, reparatie, modificare, extindere, reabilitare termica, crestere a performantei energetice, renovare majora sau complexa, schimbare de destinatie, protejare, restaurare, conservare, desfiintare totala.
Se introduc anumite exceptari de la controlul de stat al calitatii in constructii, exercitat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii, respectiv: locuintele unifamiliale parter si anexele gospodaresti din proprietatea persoanelor fizice, situate in mediul rural si in satele apartinatoare municipiilor si oraselor, precum si constructiile provizorii si lucrarile care pot fi executate fara autorizatie de construire.
OBLIGATIILE SI RASPUNDEREA PROIECTANTILOR
Potrivit Legii, proiectantii vor raspunde, suplimentar celor prevazute in reglementarea anterioara, inclusiv de indeplinirea urmatoarelor obligatii principale referitoare la calitatea constructiilor:
- asigurarea asistentei tehnice, conform clauzelor contractuale, pentru proiectele elaborate, pe perioada executiei constructiilor sau a lucrarilor de interventie la constructiile existente; si
- asigurarea participării in mod obligatoriu a proiectantului coordonator de proiect si, dupa caz, a proiectantilor pe specialitati, la toate fazele de executie stabilite prin proiect si la receptia la terminarea lucrarilor.
OBLIGATIILE SI RASPUNDERILE COMUNE
O alta noutate introdusa de Lege vizeaza doua importante obligatii comune ale proiectantilor si specialistilor atestati tehnico-profesional sau autorizati, implicati in procesul de asigurare a cerintelor fundamentale pentru obtinerea unor constructii de calitate:
- obligatia de a incheia asigurari de raspundere civila profesionala, cu valabilitate pe durata exercitarii dreptului de practica;
- obligatia de a pune la dispozitia autoritatilor de reglementare si/sau de control in constructii, la solicitarea acestora, documentele intocmite in exercitarea obligatiilor ce le revin.
SANCTIUNI
Noua reglementare mareste in mod semnificativ valoarea amenzilor contraventionale prevazute pentru nerespectarea prevederilor legale privind calitatea in constructii. Cea mai mica amenda stabilita in noua reglementare este de 1.500 lei, iar cea mai mare este de 20.000 lei.
Concomitent cu aplicarea amenzii, se poate dispune, ca si sanctiune complementara, suspendarea dreptului de practica al specialistilor atestati care desfasoara activitate in constructii, pentru o perioada cuprinsa intre 6 luni si 12 luni, proportional cu nivelul amenzii aplicate si in functie de natura si gravitatea faptei.
TAXA DATORATA INSPECTORATULUI DE STAT IN CONSTRUCTII
Cota de 0,7% din cheltuielile pentru executarea constructiilor si lucrarilor datorata Inspectoratului de Stat in Constructii, in vechea reglementare, de investitori sau proprietari, se inlocuieste cu o cota de 0,5% din valoarea autorizata, fara TVA, a lucrarilor pentru realizarea constructiilor noi si a lucrarilor de interventie la constructiile existente pentru care se emit, in conditiile legii, autorizatii de construire/desfiintare. Aceasta cota nu se va datora de investitorii/proprietarii care realizeaza lucrari de interventie pentru consolidarea cladirilor de locuit incadrate in clasa I de risc seismic.