In ultimele saptamani s-a discutat mult despre numarul sarbatorilor legale in care nu se lucreaza, prevazut de Codul Muncii, asa ca astazi iti vom spune de ce drepturi beneficiezi, in cazul in care trebuie sa te prezinti la serviciu in zilele de sarbatoare legala.

In fiecare an, romanii au parte de 11 sarbatori legale sau, altfel spus, zile nelucratoare potrivit Codului muncii. Acestea sunt:

  •  Zilele de 1 si 2 ianuarie;
  •  Prima si a doua zi de Pasti;
  •  1 mai;
  •  Prima si a doua zi de Rusalii;
  •  Adormirea Maicii Domnului;
  •  1 decembrie;
  •  Prima si a doua zi de Craciun.

Pe langa acestea, adeptii diferitelor culte religioase legale mai beneficiaza de “doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine”.

Tot Codul Muncii prevede ca acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Cine nu poate avea liber?

Exista, in acelasi timp, si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca. Este vorba de acele domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii”. De asemenea, pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in zilele de sarbatoare legala, se stabilesc programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.

Ce beneficii ai daca lucrezi de sarbatorile legale?

“Salariatilor care lucreaza in unitatile <<cu foc continuu>>, sanitare sau de alimentatie publica, exceptate de la zilele libere, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”, a explicat pentru AvocatNet.ro Amelia Teis, avocat la Vass Lawyers.

Specialistul precizeaza, totodata, ca sporul pentru munca prestata in zilele libere se acorda numai daca aceasta nu a putut fi compensata cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Astfel, salariatul are posibilitatea ca, in acest interval, sa notifice angajatorului indeplinirea corespunzatoare.

“In caz de neconformare, avand in vedere ca salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, se poate solicita instantei competente obligarea angajatorului la plata unei despagubiri egale cu sporul la care era indreptatit, precum si la plata de daune-interese. Aceasta deoarece intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului”, mai spune Amelia Teis, avocat la Vass Lawyers.

Similar articles

Confidențialitate vs. transparență și termenul de contestare în achiziții publice. Armistițiul CJUE (Text in Romanian)

Iulia Vass Alexandra Mititelu   Prin Hotărârea din data de 17 noiembrie 2022 pronunțată în Cauza C-54/21, Curtea de la Luxemburg a antamat o problemă spinoasă în materia remediilor în achiziții publice – conflictul juridic dintre obligația respectării confidențialității ofertelor, pe de o parte, și obligația de a asigura transparența procedurilor, prin acordarea accesului la …

Read article

New amendments of the public procurement remedies law (Text in Romanian)

In M.Of. nr. 697 din data de 12 iulie 2022 a fost publicata Legea nr. 208/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, Legii nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, precum si a Legii nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac …

Read article