In M.Of. nr. 1022 din data de 22 decembrie 2017 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact in domeniul achizitiilor publice (Ordonanta de urgenta).

Modificarile vizeaza toate actele normative primare din domeniul achizitiilor publice si sectoriale, precum si al concesiunilor, inclusiv Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii (Legea nr. 100/2016).

Principalele modificari aduse Legii nr. 100/2016 privesc aspecte precum:

  • clarificarile la documentatia de atribuire;
  • contraventii si sanctiuni.

CLARIFICARILE LA DOCUMENTATIA DE ATRIBUIRE

Noua reglementare prevede expres obligatia operatorilor economici de a respecta termenul limita stabilit de entitatea contractanta in anuntul de concesionare/anuntul de participare simplificat pentru solicitarea de clarificari sau informatii suplimentare in legatura cu documentatia de atribuire.

Totodata, entitatea contractanta are dreptul de a stabili prin anuntul de concesionare/anuntul de participare simplificat unul sau doua termene-limita in care va raspunde in mod clar si complet tuturor solicitarilor de clarificare/informatiilor suplimentare, potrivit normelor metodologice la Legea nr. 100/2016.

In masura in care solicitarile de clarificari sau informatii suplimentare au fost adresate in termenul prevazut de lege, raspunsul entitatii contractante la aceste solicitari trebuie sa fie transmis cu cel putin 15 zile inainte de termenul stabilit pentru primirea ofertelor/solicitarilor de participare. Termenul de 15 zile inlocuieste termenul legal anterior de 6 zile.

CONTRAVENTII SI SANCTIUNI

Au fost introduse urmatoarele contraventii noi:

  • neaducerea la indeplinire a deciziilor Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor;
  • nepunerea la dispozitia ANAP a informatiilor referitoare la atribuirea/modificarea contractelor de concesiune;
  • orice incalcare a prevederilor Legii nr. 100/2016 sau a actelor normative emise in aplicarea acesteia, avand ca efect incalcarea scopului legii si principiilor care stau la baza atribuirii contractelor de concesiune;
  • incalcarea regulilor de elaborare a specificatiilor tehnice;
  • incalcarea regulilor de publicitate si transparenta;
  • utilizarea altor criterii de calificare si selectie sau a altor criterii de atribuire decat cele legale;
  • aplicarea incorecta, in cadrul procesului de calificare/selectie si/sau evaluare a criteriilor de calificare si selectie, a criteriului de atribuire sau a factorilor de evaluare;
  • anularea unei proceduri de atribuire in alte cazuri decat cele prevazute de Legea nr. 100/2016 sau crearea unor circumstante artificiale de anulare a procedurii de atribuire;
  • incalcarea prevederilor privind informarea candidatilor/ofertantilor.

Ordonanta de urgenta stabileste, totodata, pentru aplicarea sanctiunii cu amenda contraventionala, un termen de prescriptie special de 36 de luni de la data savarsirii faptei.

DISPOZITII TRANZITORII

Procedurile de atribuire in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta raman supuse legislatiei in vigoare la data initierii acestora. In acest sens, sunt avute in vedere procedurile pentru care s-a transmis un anunt de participare/anunt de participare simplificat pana la intrarea in vigoare a actului normativ.

Similar articles

New amendments of the public procurement law (Text in Romanian)

In M.Of. nr. 483 din data de 24 mai 2024 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2024 pentru modificarea si abrogarea unor prevederi din acte normative in domeniul achizitiilor publice si achizitiilor sectoriale (OUG nr. 52/2024). Modificarile vizeaza, asadar,  inclusiv Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice (Legea nr. 98/2016), in scopul asigurarii …

Read article

New thresholds for public procurement and concessions (Text in Romanian)

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L din data de 16 noiembrie 2023 au fost publicate Regulamentele delegate (UE) nr. 2023/2495, nr. 2023/2496, nr. 2023/2497 si nr. 2023/2510 ale Comisiei Europene de modificare a Directivelor 2014/23/UE, 2014/24/UE, 2014/25/UE si 2009/81/CE, ale Parlamentului European si ale Consiliului, in ceea ce priveste pragurile de aplicare pentru …

Read article