In M.Of. nr. 697 din data de 12 iulie 2022 a fost publicata Legea nr. 208/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, Legii nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, precum si a Legii nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (Legea).
Modificarile vizeaza actele normative primare din domeniul achizitiilor publice si sectoriale, precum si al concesiunilor, inclusiv Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (Legea nr. 101/2016).
Elementele de noutate din Legea nr. 101/2016 privesc aspecte precum:
- solutionarea litigiilor de instanta de judecata;
- contestarea documentelor constatatoare;
- constatarea nulitatii absolute a contractului/actului aditional la acesta.
SOLUTIONAREA LITIGIILOR DE INSTANTA DE JUDECATA
Legea instituie un termen de 45 de zile pentru solutionarea proceselor si cererilor privind acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate in cadrul procedurii de atribuire, precum si cele privind executarea, anularea, nulitatea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractelor.
Totodata, Legea include in categoria litigiilor aflate in competenta sectiei de contencios administrativ si fiscal a tribunalului (completuri specializate in achizitii publice) si procesele si cererile privind executarea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractelor. Nu a fost modificata/abrogata prevederea legala anterioara potrivit careia litigiile si cererile care decurg din executarea contractelor administrative si cele care decurg din rezilierea, rezolutiunea, denuntarea unilaterala sau incetarea anticipata a contractelor de achizitie publica din motive independente de autoritatea contractante se solutioneaza de sectia civila a tribunalului.
CONTESTAREA DOCUMENTELOR CONSTATATOARE
O alta modificare vizeaza contestarea documentelor constatatoare emise de catre autoritatile/entitatile contractante care contin informatii referitoare la indeplinirea sau, dupa caz, neindeplinirea obligatiilor contractuale de catre contractant si, daca este cazul, la eventualele prejudicii.
Legea prevede expres ca documentele constatatoare pot fi contestate la sectia de contencios administrativ si fiscal a tribunalului, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acestora contractantului. Procedura de contestare va urma prevederile sectiunii Solutionarea litigiilor in instanta de judecata din Legea nr. 101/2016.
CONSTATAREA NULITATII ABSOLUTE A CONTRACTULUI/ACTULUI ADITIONAL LA ACESTA
Se reglementeaza dreptul ANAP de a solicita instantei de judecata constatarea nulitatii absolute a contractului/actului aditional la acesta, incheiat cu incalcarea conditiilor cerute, dupa caz, de legislatia privind achizitiile publice, legislatia privind achizitiile sectoriale sau legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii pentru incheierea sa valabila, precum si repunerea partilor in situatia anterioara.
ANAP este scutita de taxa de timbru aferenta cererilor in constatarea nulitatii absolute a contractelor de achizitie publica.
DISPOZITII TRANZITORII
Legea intra in vigoare la data de 10.09.2022, iar la data intrarii in vigoare a Legii, se abroga orice dispozitii contrare.
Legea se aplica procedurilor de atribuire initiate dupa data intrarii sale in vigoare.