In M.Of. nr. 5 din data de 4 ianuarie 2012 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 1256/2011 privind conditiile de functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara. La data intrarii in vigoare a Hotararii, se abroga H.G. nr. 938/2004 privind conditiile de infiintare si functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara.

Hotararea reglementeaza, in principal, aspecte precum:

  • domeniul de aplicare;
  • procedura de autorizare a agentului de munca temporara;
  • cai de atac impotriva respingerii cererii de autorizare;
  • valabilitatea autorizatiei de functionare;
  • functionarea agentului de munca temporara.

Domeniul de aplicare

Hotararea se aplica:

  • persoanelor care au incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care sunt puse la dispozitia unor utilizatori pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestora;
  • persoanelor juridice, publice sau private, autorizate ca agenti de munca temporara;
  • utilizatorilor care desfasoara activitati economice indiferent daca au ori nu un scop lucrativ.

Vechiul cadru legislativ limita autorizarea ca agent de munca temporara la societatile comerciale. Potrivit Hotararii, pot fi autorizate ca agent de munca temporara toate persoanele juridice publice sau private.

Procedura de autorizare a agentului de munca temporara

Solicitantii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

  • sa fie persoane juridice constituite potrivit legii si sa aiba prevazut in actul constitutiv, ca obiect principal de activitate, „Activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului conform codului CAEN”;
  • sa nu inregistreze debite la bugetul de stat sau la bugetele locale;
  • sa nu figureze in evidentele cazierului fiscal cu fapte sanctionate de reglementarile financiare, vamale si nici cu cele care privesc disciplina financiara;
  • sa nu fi fost sanctionate contraventional, in ultimele 24 de luni anterioare datei formularii cererii de autorizare, pentru incalcarea prevederilor legislatiei muncii, comerciale si fiscale; contraventiile cu privire la care exista o actiune pe rolul instantelor de judecata vor fi luate in considerare numai daca pana la data solutionarii cererii de autorizare s-a pronuntat cu privire la acestea o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;
  • sa constituie garantia financiara in cuantumul reprezentand contravaloarea a 25 de salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, la care se adauga contributiile datorate de catre angajator bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj si bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.

Pentru obtinerea autorizatiei de functionare, solicitantii depun la agentiile teritoriale pentru prestatii sociale in a caror raza teritoriala isi au sediul, o cerere insotita de un dosar de autorizare care trebuie sa contina urmatoarele documente:

  • actul constitutiv sau actul aditional la actul constitutiv, dupa caz, in care sa fie mentionat obiectul de activitate „Activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului conform codului CAEN”, in copie legalizata;
  • certificatul de inregistrare la registrul comertului, emis de oficiul registrului comertului, in care sa fie mentionat obiectul principal de activitate, in copie legalizata;
  • cazierul fiscal;
  • certificate eliberate de institutiile competente, care sa ateste inexistenta debitelor la bugetul de stat sau la bugetele locale;
  • certificat constatator eliberat de oficiul registrului comertului, care trebuie sa cuprinda mentiuni din care sa rezulte ca solicitantii nu se afla in procedura de reorganizare sau faliment, potrivit legii;
  • dovada constituirii garantiei financiare;
  • declaratie pe propria raspundere a solicitantului care sa prevada ca acesta (persoana juridica) nu a fost sanctionat contraventional, in ultimele 24 de luni anterioare datei formularii cererii de autorizare.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va evalua indeplinirea conditiilor de autorizare si va solutiona cererea de autorizare in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia, prin eliberarea autorizatiei de functionare sau prin respingerea cererii solicitantului.

Noua reglementare prevede posibilitatea prelungirii acestui termen cu 7 zile lucratoare in situatia in care se constata ca documentele depuse la dosarul de autorizare nu sunt complete, termenul de solutionare prelungindu-se in mod corespunzator.

Cai de atac impotriva respingerii cererii de autorizare

In termen de 30 de zile de la data comunicarii respingerii cererii, solicitantul poate inainta o contestatie la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, termenul de solutionare fiind de 30 de zile de la data inregistrarii.

Actul administrativ prin care se solutioneaza sau se respinge contestatia se comunica contestatarului si poate fi atacat la instanta judecatoreasca competenta in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.

Valabilitatea autorizatiei de functionare

Autorizatia de functionare este valabila 2 ani, putand fi prelungita din 2 in 2 ani.

Prelungirea perioadei de valabilitate a autorizatiei de functionare se acorda la cererea agentului de munca temporara, depusa la agentiile teritoriale pentru prestatii sociale si inaintata Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, cu cel putin 3 luni inainte de expirarea perioadei de valabilitate, insotita de anumite documente dintre cele anterior mentionate.

Functionarea agentului de munca temporara

Agentul de munca temporara incheie cu salariatul temporar un contract de munca temporara pentru fiecare misiune de munca temporara.

Agentul de munca temporara se inregistreaza in Registrul national de evidenta a agentilor de munca temporara autorizati, gestionat de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Inregistrarea agentilor de munca temporara autorizati in Registrul national de evidenta a agentilor de munca temporara autorizati se face de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in termen de maxim 15 zile calendaristice de la data autorizarii.

In perioada de valabilitate a autorizatiei de functionare, agentul de munca temporara are obligatia de a comunica agentiei teritoriale pentru prestatii sociale in raza careia si-a stabilit sediul social orice modificare privind denumirea, sediul, infiintarea de subunitati fara personalitate juridica, in termen de 30 zile calendaristice de la data producerii acestora.

Autorizatia de functionare a agentilor de munca temporara se retrage de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in termen de 15 zile lucratoare de la data constatarii urmatoarelor situatii:

  • agentul de munca temporara se afla in procedura insolventei prevazuta de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei;
  • agentului de munca temporara i s-a aplicat o sanctiune prevazuta pentru savarsirea uneia dintre  contraventiile reglementate de actul normativ (spre exemplu, punerea la dispozitia utilizatorului, de catre agentul de munca temporara, a unui numar de pana la 5 persoane fara contract de munca temporara).

Contractele de punere la dispozitie si contractele de munca temporara, aflate in executare in momentul retragerii autorizatiei de functionare, se deruleaza pana la expirarea perioadei pentru care au fost incheiate, fara a prejudicia drepturile contractuale ale salariatilor temporari sau ale utilizatorilor.

 

Similar articles

New amendments of the public procurement law (Text in Romanian)

In M.Of. nr. 483 din data de 24 mai 2024 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2024 pentru modificarea si abrogarea unor prevederi din acte normative in domeniul achizitiilor publice si achizitiilor sectoriale (OUG nr. 52/2024). Modificarile vizeaza, asadar,  inclusiv Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice (Legea nr. 98/2016), in scopul asigurarii …

Read article

New thresholds for public procurement and concessions (Text in Romanian)

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L din data de 16 noiembrie 2023 au fost publicate Regulamentele delegate (UE) nr. 2023/2495, nr. 2023/2496, nr. 2023/2497 si nr. 2023/2510 ale Comisiei Europene de modificare a Directivelor 2014/23/UE, 2014/24/UE, 2014/25/UE si 2009/81/CE, ale Parlamentului European si ale Consiliului, in ceea ce priveste pragurile de aplicare pentru …

Read article