Potrivit unor comunicate de presa publicate la data de 27 ianuarie 2011, Comisia Europeana a actionat pentru a se asigura ca normele U.E. privind achizitiile publice – cheltuirea banilor publici de catre autoritatile publice – sunt respectate in Portugalia, Grecia si Malta.
1. Portugalia – aplicarea regulilor U.E. la atribuirea unor contracte de furnizare de notebook-uri
Comisia Europeana a decis sa inchida un caz de infringement impotriva Portugaliei initiat pe motiv ca a incalcat normele U.E. privind achizitiile publice atunci cand a atribuit trei contracte de furnizare de notebook-uri pentru elevi, profesori si cursanti in cadrul programelor educationale “e-Escola” , “e-Professores” si “e-Oportunidades”.
Astfel, in aprilie si iulie 2008, Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Comunicatiilor din Portugalia a atribuit direct contracte de achizitii publice pentru furnizarea de notebook-uri si prestarea de servicii de Internet pentru urmatorii operatorii de telecomunicatii: TMN, SONAECOM si VODAFONE. Notebook-urile si serviciile de internet au fost destinate studentilor, profesorilor si stagiarilor pentru a fi utilizate in cadrul a patru programe educationale. Au fost furnizate peste un milion de notebook-uri cu acces la internet.
Autoritatile portugheze au sustinut ca nu era necesara organizarea niciunei proceduri de atribuire pentru aceste contracte deoarece au considerat notebook-urile ca parte a platii de catre furnizorii de telecomunicatii pentru operarea de servicii de telecomunicatii GSM de ultima generatie.
Comisia a constatat ca aceste contracte includeau specificatii tehnice discriminatorii cu privire la microprocesoarele notebook-urilor, limitand astfel gama de calculatoare care ar putea fi furnizate. Mai mult decat atat, prin atribuirea de contracte fara o procedura de licitatie organizata la nivelul U.E., companiilor din intreaga Uniune Europeana li s-a refuzat posibilitatea de a depune o oferta pentru aceste contracte. Stabilirea de termeni si conditii precise pentru contracte de catre autoritatile portugheze si atribuirea ulterioara a acestor contracte fara o procedura adecvata a indicat ca autoritatile respective au incalcat normele U.E. privind achizitiile publice.
In acest sens, Comisia a initiat proceduri judiciare impotriva Portugaliei, in scopul de a examina contractele in detaliu. Dupa ce Comisia a emis un aviz motivat prin care a solicitat Portugaliei sa isi modifice procedurile, autoritatile portugheze au luat masurile corespunzatoare in scopul de a asigura libera concurenta pentru viitoarele contracte. Primul contract care a fost supus concurentei la nivelul U.E. in ianuarie 2010 a fost legat de programul educational «e-Escolinha».
Ca urmare a interventiei Comisiei, autoritatile portugheze vor organiza o procedura de atribuire si vor lua masuri pentru a asigura libera concurenta intre companiile interesate din U.E. in ceea ce priveste contractele de furnizare. Se vor organiza, de asemenea, proceduri de achizitie corespunzatoare, pentru atribuirea de contracte noi pentru celelalte trei programe educationale.
Portugalia a revizuit, de asemenea, specificatiile tehnice discriminatorii legate de microprocesoarele notebook-urilor, iar autoritatile portugheze au confirmat faptul ca noile contracte vor fi atribuite in conformitate cu procedurile deschise si transparente prevazute de legislatia U.E..
Comisia va monitoriza indeaproape punerea in aplicare a angajamentelor asumate de catre autoritatile portugheze, in contextul procedurii de infringement in cauza.
2. Grecia – respectarea normelor europene in ceea ce priveste contractele de prestare a serviciilor de transport scolar si de furnizare de cabluri electrice
Comisia Europeana a solicitat Greciei sa asigure deplina conformitate cu normele U.E. privind achizitiile publice – achizitia de bunuri si servicii de catre autoritatile publice – in ceea ce priveste serviciile de transport scolar si furnizarea de cabluri electrice subterane.
In ceea ce priveste serviciile de transport scolar, se are in vedere atribuirea mai multor contracte de servicii de transport scolar printr-o procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare. Potrivit Comisiei, o astfel de procedura este permisa numai in circumstante exceptionale, in acest caz nefiind justificata.
Contractele in cauza au fost atribuite de Districtele grecesti Drama, Pella si Salonic pentru anii universitari 2007-2008 si 2008-2009 si de catre Districtul Argolida pentru anul academic 2008-2009. Valoarea acestor contracte a variat de la 2 milioane de euro la 5 milioane de euro. Intrucat toate contractele au fost atribuite printr-o procedura de negociere, nu au fost publicate anunturi de participare si nu au fost demarate proceduri transparente de atribuire. Ca o consecinta, alte companii interesate din Europa au fost impiedicate sa oferteze pentru aceste contracte.
Normele U.E. privind achizitiile publice permit autoritatilor contractante sa utilizeze procedura de negociere numai in circumstante exceptionale, care sunt evaluate in conformitate cu jurisprudenta Curtii Europene de Justitie. Potrivit Comisiei, utilizarea acestei proceduri in cazul de fata nu este in conformitate cu normele respective.
Cu privire la cea de-a doua situatie, aceasta priveste un contract pentru furnizarea de cabluri electrice subterane, care a fost atribuit cu incalcarea procedurii de licitatie deschisa.
Astfel, in anul 2008, Greek Public Power Corporation a lansat o procedura de licitatie deschisa pentru furnizarea de cabluri electrice subterane. Contractul a fost evaluat la € 55 milioane de euro. In anuntul de participare se arata ca acest contract avea sa fie atribuit ofertantului care propune pretul cel mai scazut. In cursul procedurii de licitatie deschisa, dupa data limita pentru depunerea ofertelor, un ofertant a propus in mod unilateral sa micsoreze oferta sa initiala de la 39.4 milioane euro la 37.4 milioane euro. Ulterior, acestui ofertant i-a fost atribuit contractul, la noul pret redus. Modificarea unei oferte depuse in mod legal este impotriva regulilor unei proceduri deschise. Din cauza acestei reduceri, procedura a fost viciata, iar alti candidati au fost impiedicati de la a participa in conditii de egalitate si nediscriminare.
Autoritatile contractante sunt obligate sa respecte termenii si criteriile pe care le definesc de la inceputul unei proceduri de atribuire. Toti participantii trebuie sa cunoasca in prealabil regulile aplicabile si trebuie sa aiba siguranta ca acestea se aplica in mod egal pentru toata lumea. In caz contrar, exista riscul ca oferta sa sufere schimbari arbitrare, rezultand intr-o incalcare a principiului transparentei si intr-o incalcare a egalitatii de tratament a participantilor.
Solicitarile Comisiei adresate Greciei iau forma unui aviz motivat. Daca Grecia nu raspunde satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate deferi aceste chestiuni Curtii de Justitie.
3. Malta – incheierea anchetei cu privire la extinderea centralei Delimara din Malta
Comisia Europeana a inchis ancheta referitoare la eventuala incalcare de catre Malta a normelor europene privind achizitiile publice prin incheierea unui contract acordat pentru extinderea si intretinerea unei centrale electrice in Delimara. Investigatia Comisiei nu a avut in vedere intregul proces de atribuire a contractului, concentrandu-se doar asupra a doua probleme. In primul rand, s-a avut in vedere faptul ca schimbarea legislatiei privind emisiile parea sa fi favorizat centralele diesel in defavoarea altor tehnologii disponibile (motoare cu gaz sau turbine cu gaz, de exemplu), iar, in al doilea rand, faptul ca dreptul de exercitare a unei cai de atac de catre ofertantii necastigatori a fost prejudiciat prin lipsa notificarii individuale imediate a deciziei de atribuire. Ancheta a fost inchisa, deoarece Comisia nu a descoperit dovezi ca Malta ar fi incalcat dispozitiile europene privind achizitiile publice, subiect al investigatiei.
In urma unei proceduri de negociere in 2006, Enemalta, producatorul si distribuitorul principal de energie din Malta, a publicat o cerere de oferte pentru un contract de centrale electrice in Delimara, evaluat la 183 milioane euro. Pe parcursul procedurii de negociere s-a modificat legislatia privind valorile limita de emisie pentru centralele pe baza de motoare diesel. Enemalta a informat ulterior toti ofertantii cu privire la modificarea valorilor de emisie pentru motoarele diesel si a prelungit termenul de depunere a ofertelor finale cu patru saptamani pentru ca acestea sa se poata adapta schimbarilor. Ulterior, contractul a fost atribuit unui ofertant care a prezentat o centrala pe baza de motoare diesel. Decizia de atribuire a fost publicata pe site-ul Departamentului de Contracte maltez, precum si la sediul acestuia.
Comisia a trimis o scrisoare oficiala catre Malta prin care solicita clarificarea a doua aspecte specifice referitoare la normele privind achizitiile publice din U.E..
Comisia a urmarit sa stabileasca, in primul rand, daca modificarile aduse specificatiilor tehnice, in cursul procedurii, au favorizat centralele diesel in detrimentul altor tehnologii si, in al doilea rand, daca lipsa notificarii individuale a deciziei de atribuire catre ofertantii necastigatori ar fi putut prejudicia dreptul acestora de a contesta rezultatul procedurii.
In ceea ce priveste prima problema, Malta a raspuns ca a fost necesara recalcularea noilor valori de emisie pentru motoarele diesel deoarece valorile anterioare nu mai erau in vigoare, ca urmare a schimbarilor legislative antementionate. Noile valori pentru motoarele diesel au fost calculate prin utilizarea celei mai bune tehnologii disponibile (BAT), valorile limita initiale pentru motoarele cu gaz fiind deja in concordanta cu utilizarea BAT. Deoarece modificarile legislative nu au avut in vedere si turbinele cu gaz, valorile limita de emisie stabilite pentru acestea nu au fost modificate. In aceste conditii, si pe baza informatiilor puse la dispozitie, Comisia nu a putut concluziona ca autoritatea contractanta malteza a incalcat principiul nediscriminarii.
In ceea ce priveste cea de-a doua problema, conditiile stabilite de Enemalta pentru acest tip particular de contract au inclus notificarea deciziei de atribuire fiecarui ofertant. Perioada de zece zile in care ofertantii necastigatori ar fi putut formula o cale de atac impotriva deciziei incepea sa curga de la data notificarii deciziei de atribuire. In pofida necomunicarii imediate a notificarii individuale privind decizia de atribuire, ofertantul necastigator a fost totusi informat cu privire la rezultatul procedurii fiind in masura sa exercite o cale de atac fata de aceasta.
Prin urmare, Comisia nu a gasit dovezi din care sa rezulte ca dreptul de exercitare al cailor de atac a fost prejudiciat prin faptul ca ofertantii nu ar fi fost informati imediat individual cu privire la rezultatul procedurii.
Despre achizitii publice
Achizitiile publice vizeaza modul in care autoritatile contractante cheltuiesc banii publici. Domeniul acopera achizitiile de orice fel, de la cafea la sisteme pentru computer, uzine de apa reziduala, constructia de nave sau servicii de consultanta. Totalitatea achizitiilor publice realizate in cadrul U.E. este estimata la aproximativ 17% din PIB-ul Uniunii. Procedurile de atribuire deschise si transparente, obligatorii potrivit reglementarilor U.E. in materia achizitiilor publice, presupun un nivel concurential ridicat, o protectie mai eficienta impotriva coruptiei, precum si servicii mai bune si mai eficiente pentru contribuabili.
Despre procedurile de “infringement”
In temeiul articolului 258 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFU.E.), Comisia Europeana are competenta de a actiona in justitie – procedura de “infringement” -impotriva unui Stat Membru care nu isi respecta obligatiile ce ii revin in conformitate cu normele U.E.. Aceasta procedura cuprinde trei etape. Prima etapa consta in faptul ca Statul Membru primeste o notificare formala si are la dispozitie doua luni pentru a formula un raspuns. In cazul in care Statele Membre nu respecta in integralitate legislatia U.E., Comisia poate trimite un aviz motivat. Din nou, Statul Membru are la dispozitie doua luni pentru a raspunde. Daca nu primeste un raspuns satisfacator, Comisia poate sa sesizeze Curtea de Justitie din Luxemburg. Comisia are dreptul de a solicita, de asemenea, aplicarea unei amenzi statului respectiv in ipoteza in care acesta nu se conformeaza deciziei Curtii.