In M.Of. nr. 145 din data de 5 martie 2010 a fost publicata Legea nr. 25/2010 pentru modificarea Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei.
Legea nr. 25/2010 cuprinde completari si modificari referitoare la:
- raspunderea reprezentantilor legali ai debitorului;
- obligatiile debitorului.
Raspunderea reprezentantilor legali ai debitorului
Legea nr. 25/2010 stabileste ca prejudiciile suferite de tertii de bunacredinta, ca urmare a nerespectarii obligatiilor debitorului de publicare astarii societatii pe paginile proprii de internet, vor fi reparate in mod exclusiv de persoanele care au incheiat actele ca reprezentanti legali ai debitorului, fara a fi atinsa averea debitorului.
Obligatiile debitorului
Prin actul normativ modificator se instituie in sarcina debitorilor care detin sau administreaza una sau mai multe pagini de internet obligatia de a publica pe paginile de internet proprii informatiile referitoare la starea societatii. In acest sens se vor specifica si numarul, data si instanta care a pronuntat hotararea.
Aceasta obligatie trebuie indeplinita in termen de 24 de ore de la data comunicarii hotararii de deschidere a procedurii.
Pentru nerespectarea noilor prevederi referitoare la obligativitatea publicarii pe paginile de internet a mentiunilor aratate, Legea nr. 25/2010 instituie singura sanctiune contraventionala in materiainsolventei.
Astfel, debitorii care nu respecta obligatia de publicare pe paginile proprii de internet a mentiunilor referitoare la imprejurarea ca impotriva societatii s-a dispus deschiderea procedurii insolventei, sunt sanctionati contraventional cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei.
Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre organele de specialitate ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, din oficiu sau la sesizarea judecatorului-sindic, a administratorului judiciar/lichidatorului sau a oricarei persoane interesate. Veniturile rezultate din aplicarea acestui tip de sanctiune se fac venit la bugetul de stat.