In M.Of. nr. 638 din data de 21 august 2015 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 25/2015 referitoare la pronuntarea unei hotarari prealabile prin care sa se dea o rezolvare de principiu cu privire la interpretarea articolului 1 din Legea petrolului nr. 238/2004 privind gazele de sist.
Curtea a admis sesizarea formulata de instanta de trimitere si a stabilit ca articolul 1 din Legea petrolului nr. 238/2004 se interpreteaza in sensul ca gazele de sist se includ in categoria „resurselor de petrol” ce fac obiectul exclusiv al proprietatii publice si apartin statului roman.
Decizia Curtii pune astfel capat controverselor in ceea ce priveste regimul juridic al gazelor de sist, generate de lipsa definirii acestora in legislatia existenta. Anterior deciziei Curtii, s-au identificat doua orientari jurisprudentiale:
- unele instante au considerat ca gazele de sist sunt asimilate gazelor naturale si intra astfel sub incidenta prevederilor Legii petrolului, facand parte din domeniul proprietatii publice a statului;
- alte instante au pronuntat hotarari prin care au retinut ca gazele de sist nu formeaza obiectul proprietatii publice conform Legii petrolului si, intrucat nu au fost declarate de interes national printr-un alt act normativ, fac parte din domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie cuprinde o ampla analiza tehnica a caracteristicilor gazelor de sist, din perspectiva definitiilor legale ale petrolului si gazelor naturale.
In raport cu aceasta analiza, Curtea a conchis in sensul ca gazele de sist, ce reprezinta un amestec de hidrocarburi naturale acumulate in scoarta terestra si care, in conditii de suprafata, se prezinta in stare gazoasa:
- intrunesc caracteristicile gazelor naturale;
- intra in categoria notiunii de „petrol”;
- fac parte din domeniul public al statului, si nu al unitatilor administrativ teritoriale.