Vass Lawyers isi creeaza o retea de parteneri si colaboratori formata din avocati specializati in domeniul achizitiilor publice din toate statele membre UE. Tinta acestui parteneriat extins este facilitarea accesului firmelor românesti la procedurile de achizitii publice organizate de autoritati contractante din statele Uniunii.
In contextul in care masurile propuse a fi adoptate de Guvern in cadrul “Platformei comune de masuri anticriza” prevad inclusiv reducerea achizitiilor publice de bunuri si servicii, alternativa participarii firmelor românesti la licitatii organizate in alte state membre UE devine foarte atragatoare. Potrivit estimarilor noastre, reducerea achizitiilor publice de bunuri si servicii, in special a dotarilor cu mobilier si mijloace de transport, va diminua valoarea contractelor de achizitii publice atribuite in decursul acestui an cu aproximativ 3,4 miliarde lei, a aratat Iulia Vass, managing partner Vass Lawyers.
In timp ce la nivel national se manifesta o preocupare asidua si necesara pentru perfectionarea mecanismelor prevazute in legislatia achizitiilor publice – Guvernul României a initiat in ianuarie 2009 o serie de negocieri cu Comisia Europeana privind o noua modificare a legislatiei nationale -, la nivel european se pune accentul pe furnizarea unor documente menite sa faciliteze accesul la contractele de achizitii publice al operatorilor economici, in general, si al intreprinderilor mici si mijlocii, in special. Piata comunitara ofera acum oportunitati unice, determinate de necesitatea de a depasi blocajele economice si de previziunile sumbre privind deficitul bugetar.
Astfel, Directiva 2004/18/CE privind achizitiile publice permite recurgerea la proceduri accelerate, in cazuri de urgenta justificate, iar situatia exceptionala a economiei prezente justifica din plin aceasta masura. Perioada totala a procedurii se reduce de la 87 la 30 de zile, respectiv la 32 de zile potrivit legislatiei nationale.
Prezumtia de urgenta ar trebui aplicata, in viziunea Comisiei Europene, pe toata perioada 2009 – 2010, in cazul tuturor proiectelor publice majore. in plus, Curtea Europeana de Justitie a decis recent ca autoritatile contractante sa publice obligatoriu si un anunt de participare, in cazul serviciilor neprioritare, respectiv serviciile din Anexa IIB la Directiva 2004/18/CE, care pot prezenta un interes transfrontalier cert. Sunt evidente avantajele facilitarii accesului operatorilor economici la contractele de achizitii publice, prin masurile luate la nivel national si comunitar:
- pentru operatorii economici: contracte si proiecte derulate in orice stat membru UE, intr-un context economic dificil;
- pentru autoritatile contractante: mai putina birocratie, mai multa competitie, mai multe proiecte realizate cu mai putini bani, economii la bugetele locale sau nationale.
Am convingerea ca operatorii economici din România care activeaza, spre exemplu, pe piata de IT&C pot intra cu capul sus in competitie cu cei din Franta, Marea Britanie sau Italia pentru contractele atribuite de autoritatile acestor state. Avantajul nostru major in acest domeniu il reprezinta raportul calitate – pret al serviciilor oferite – considera Iulia Vass.
Pâna in prezent, firma Vass Lawyers a stabilit colaborari cu firme de avocatura din state europene precum Olanda, Austria, Franta si Italia, dar procesul de extindere a acestui tip de parteneriat este in plina dezvoltare.